خانه » لایف کوچینگ » ای کاش من هم در این خانواده به دنیا می‌آمدم!
25 مهر 1397

ای کاش من هم در این خانواده به دنیا می‌آمدم!

خانواده توانمند توانمند شو


خانواده توانمند چیست؟

خانواده توانمند جذابیت خاصی برای ما دارد.

خانواده‌ای که در آن، پیوند اعضا محکم است.

ارتباط اعضای خانواده پویا و لذت بخش است و اهداف و آرمان‌های مشترک، به همه اعضا انگیزه می‌دهد.

خانواده‌ای سرشار از توانایی و خلاقیت که با خود بگویی:

“کاش در آن به دنیا می‌آمدم!”

اما به راستی خانواده توانمند چه ویژگی‌هایی دارد؟ داد و ستدهای فکری و عاطفی اعضای این خانواده چگونه است؟ امکان تحقق خانواده توانمند تا چه اندازه منطقی به نظر می‌رسد؟

[gap height=”20″]

خانواده توانمند توانمندشو


در دنیای امروز ، فرزند پروری سنتی جایگاهی ندارد

از قدیم به ما یاد دادن، مرد خانواده نان آور است و مایحتاج خانواده را فراهم می‌کند و تربیت فرزندان بر عهده مادر است. فرزندان هیچ کاره زندگی هستند و تا ابد، بچه‌ی پدر و مادر باقی می‌مانند. اگر فرزندی ناخلف شد؛ مقصرش مادر است و اگر خانواده‌ای از هم بپاشد، مرد خانواده بی‌عرضه بوده است.


اما امروزه دیگر این طرز فکر که هر کس نقش خاصی و وظایف مشخصی دارد، مورد قبول نیست. 


الان کمتر مادری را پیدا می‌کنید که شاغل نباشد، پارک ها هم پر از پدران کالسکه به دست شده است! فرزندان، اینترنت می‌دانند و  والدین دست به دامن آنها برای یادگیری شده اند.

بنابراین خانواده برای خود سیستمی شده است، که همه به هم نیاز دارند، دیگر پدر و مادر همه چیز دان نیستند و باید مهارت های زندگی نوین را بیاموزند تا بتوانند با فرزندان خود سر میز شام بنشینند. پدر و مادری که مهارت های ارتباطی امروزه را ندانند، در محیط خانواده طرد می‌شوند، بطوری که انگار از سیارهای دیگر آمده‌اند! این سیستم تنها با ایجاد پیوندهای عاطفی و مراقبتی قوی، اعضا را کنار یکدیگر نگه می‌دارد. 


والدین باید شیوه های جدید فرزندپروری را بیاموزند، دیگر مثل قبل نمی‌شود فرزندان را کنترل کرد،

کمی سوتی بدهی تورا بلاک می‌کنند!

و اختلاف عقیده، صدایت را به در و همسایه می‌رساند.



خانواده ما چقدر مهارتهای لازم را برای کارآمد سازی محیط زندگی آموخته است؟

امروزه هوش ذهنی فرزندان ما به دلیل پیشرفت تکنولوژی به شدت افزایش یافته است. آیا والدین پر مشغله امروزی،  راه های ارتباط موثر با فرزندان خود را می‌دانند؟ پدر و مادری که سعی در بازی کردن با فرزندان باهوش خود را دارند خوب می دانند: 

بازی کردن با بچه های این دوره زمونه “پایه یک” می‌خواهد!

پدر و مادر امروزی باید چند نقش را بازی کنند، بطور مثال: دانشمندی دانا ، پلیسی نترس و آتش نشانی خبره شوند تا   بتوانند در مقابل حوادث استرس‌زای امروزی مقاومت کنند.

ممکن است تا الان  شما  فرزندپروری را  فقط  تربیت فرزندان می پنداشتید ، اما در دیدگاه سیستمی خانواده، خود والدین نیز باید شخصیت و مهارت‌های خود را بشناسند تا  بتوانند فرزندانی توانمند، تربیت  کنند. دیگر نمی شود گفت پدری مهربان، پدری که پول تو جیبی می دهد و خود را از تمام مسئولیت ها فارغ می‌داند(پدر غایب) برای تربیت فرزند کافی است. پدر امروزی باید تیپ شخصیتی خود و اعضای خانواده اش را بشناسد، مهارت همدلی و ارتباط موثر را بیاموزد، تا سنگربانی محکم برای خانواده خود شود. 


خانواده توانمند


ویژگی های خانواده توانمند:

 

  • خانواده‏ توانمند ، صریح و روشن حرف می‏زنند، در بحث‏ها خود رای و سرزنشگر نیستند.
  • این خانواده می‌کوشد تا بیش از آنکه غر بزنند، با یکدیگر به توافق برسند و می‌توانند بدون پرخاش به دیگری ابراز وجود کنند.
  • نقشها در خانواده توانمند مشخص شده است و مرزبندی بین اعضا نمایان است، اما با این حال تعامل اجتماعی بین اعضا را مختل نمی‌کند.
  • اعضای این خانواده‏ می‏توانند احساسات و عواطف خود را به راحتی به یکدیگر نشان دهند.
  • در این خانواده‏ حس شوخ‏طبعی وجود داشته و می‏توانند با یکدیگر بخندند.
  • این خانواده به نیاز یکدیگر برای داشتن حریمی اختصاصی، احترام می‏گذارند و درگیر ذهن‏خوانی نمی‏شوند.
  • خانواده توانمند مهارت های زندگی را آموخته اند و توانایی کنترل موقعیت های استرس زا را دارند.

[gap height=”20″]


چگونه خانواده خود را توانمندتر کنیم؟

  1. بیشتر گوش دهید تا صحبت کنید

زمانی ادگار واتسون هاو(رمان نویس آمریکایی) به شوخی گفت: «هیچ کس به حرفت گوش نمی‌دهد، مگر این که بداند نفر بعدی خود اوست.» متأسفانه این فرآیند در روابط انسان‌ها کاملا مشهود است. آنها به قدری به دنبال پاسخ و نوبت خود هستند که نمی‌توانند به صحبت‌های طرف مقابل گوش کنند؛ اما افراد موفق می‌دانند که خوب گوش دادن در موفقیت‌هایشان اثری شگرف دارد.مهارت گوش دادن جزء مهارت هایی است که هر خانواده توانمندی، چه والدین، چه فرزندان باید آن را فرا گیرند. و مدام آن را تمرین کنند. یادمان باشد، گوش فرا دادن نشانه‌ی احترام به طرف مقابل است. اگر میخواهی به خانواده‌ات احترام بگذاری خوب آنها را بشنو!


  1. روحیه انعطاف پذیری داشته باشید

افراد انعطاف‌پذیر، تفاوت‌ها و اختلافات بین خود و دیگران به خصوص خانواده خود را راحت‌تر قبول می‌کنند و از وجود این تفاوت‌ها نه تنها مضطرب و آشفته نمی‌شوند، بلکه به راحتی با آن‌ها کنار می‌آیند و در جهت به تفاهم رساندن این اختلافات تلاش می‌کنند. آن‌ها حتی از این اختلافات برای رسیدن به تفاهم بیشتر استفاده می‌کنند و ر‌فتاری سازگارانه از خود بروز می‌دهند.


  1. عواطف و احساسات خود را سانسور نکنید

محیط خانواده توانمند، محیطی است که اعضای آن هیجانات مثبت و منفی خود را شناخته و پذیرفته اند. آنها از خود سانسوری می پرهیزند و راجع به احساسات خود با هم صحبت میکنند. وقتی از هم دل گیرند بدون پرخاشگری با هم درمیان میگذارند و راجع به ترس ها و نگرانی های خود با هم صحبت می‌کنند.


  1. به حریم خصوصی اعضا احترام بگذاریم

داشتن روابط صمیمی و اعتماد به یکدیگر امری لازم در خانواده است، و برای حفظ صمیمیت و اعتماد در خانواده، احترام به حریم اختصاصی افراد لازم و ضروری است. هر فردی در خانواده حق دارد نظرات و ایده‌ها ی خود را داشته باشد و برای زندگی خودش بطور مجزا برنامه‌ریزی کند. در نتیجه خانواده توانمند، مهارت تصمیم‌گیری را با احترام به حریم خصوصی همسر و فرزندانش تقویت می کند.


و کلام آخر

دنیای امروز دنیای تکنولوژی است، کافی است چند ماه از دنیای آی تی دور بمانید، آنوقت فرزندت تورا در کتاب تاریخ به یاد می آورد!