خانه » لایف کوچینگ » نوجوان ما ربات نیست!
06 آبان 1397

نوجوان ما ربات نیست!

نوجوان توانمند

[gap height=”20″]

کتاب ها  و مقاله های روانشناسی، دوره نوجوانی و بلوغ را، دوره‌ی رخداد طوفان های سهمگین در زندگی معرفی کرده است. دوره ای که فرد از دوران کودکی عبور می‌کند و دل‌مشغولی‌هایش عوض می‌شود و اصولا با مشکلات رفتاری، تحصیلی و عاطفی همراه می‌گردد.

والدین نیز در این دوره با مشکلات زیادی همراه می‌شوند، کودک دلبند آنها بزرگ شده‌است و دیگر مثل سابق به نظریه‌ها و توصیه‌ها، با جون و دل گوش نمی‌دهد و خود صاحب نظر شده است. در این دوره نوجوان از گروه خانواده فاصله می‌گیرد و به سمت گروه همسالان میل پیدا می‌کند. نوجوانان با ایرادگیری و انتقاد از اصول خانواده یا به طور دقیق‌تر، اصولی که پدر و مادر آن را وضع کرده اند، دست به طغیان علیه آنها می‌زنند و سرناسازگاری برمی‌دارند.


آیا به راستی دوره نوجوانی دوره طوفان‌های سهمگین در زندگی اوست؟ کدام رفتارها در دوره نوجوانی بهنجار و کدام رفتارها نابهنجار است؟ پدر و مادر چگونه به نوجوان خود گوش دهند؟ چگونه رفتاری محترمانه را به نوجوان خود آموزش دهیم؟


دوره خودسازی و خودباوری را بشناسیم

برخلاف اکثر شنیده ها که نوجوانی را دوره طغیان و نافرمانی معرفی می‌کند، در صورتی که والدین مهارت‌های روبرو شدن با آن را آموخته باشد و نیازهای نوجوان را بشناسد:

نوجوانی، دوره ای سرشار از خلاقیت ، شادمانی و خود باوری خواهد بود.

[gap height=”20″]

نوجوان توانمند

[gap height=”20″]

اگرفرض کنیم، زندگی در دوران بلوغ برای خانواده مانند دریایی طوفانی شده است، خانواده با کمک تک‌تک اعضای و افزایش دانش خود می‌تواند مثل یک کشتی قدرتمند از این دریای سهمگین عبور کند و این دوران را به سلامت پشت سر بگذارد. دوره ای که با آموزش‌های لازم، جهان فکری نوجوان را آنطور شکل می دهد که او برای جوانی توانمند شدن آماده می‌شود.

نوجوان شما یک ربات نیست!

والدین گرامی، در جدول زیر رفتار طبیعی یک نوجوان سالم را با رفتار نابهنجار او مقایسه کرده‌ایم. رفتار نابهنجار، رفتاری است که نشانه اضطراب، افسردگی، اختلال خوردن و نابهنجاری‌های رفتاری در اوست.

نوجوان بهنجار نوجوان نابهنجار
تمایل بیشتر به گذراندن اوقات خود با همسالانش را دارد. به هیچ عنوان علاقه ای به کنار خانواده بودن یا جمع همسالان ندارد و به کلی در جمع حضور پیدا نمیکند.
اوعلاقه زیادی به صبح بیدار شدن و رفتن به مدرسه نشان می دهد. بطور ناگهانی علاقه ای به مدرسه رفتن نشان نمیدهد و از آن امتناع میکند. این میتواند نشانه ای ازشروع اضطراب اجتماعی و افسردگی باشد.
با توجه به رشد جسمانی و روانی، یک نوجوان اشتهای زیادی پیدا می کند و بیشتر تمایل به خواب دارد. تغییرات ناگهانی در اشتها (پرخوری یا کم خوری) و تغییرات در ساعات خواب (پرخوابی یا کم خوابی)
عمده مسائلی که نوجوان را  دچار اضطراب و غم و اندوه کوتاه مدت میکند، شکست در روابطش با همسالان یا جنس مخالف است. غم و اندوه یا اضطراب طولانی و شدید که باعث میشود او از فعالیت عادی و روزانه خود دست بکشد.
شیطنت و رد شدن از خط قرمزها و قوانین خانواده و امتحان کردن سیگار، مشروبات الکلی، روابط با جنس مخالف و کارهای عجیبی مانند خود زنی که در حد کنجکاوی است! رفتار پرخطر جنسی و رفتارهای بزهکارانه، خون بازی و بی اهمیت جلوه دادن قوانین خانواده و جامعه، که نشانه هایی از اختلال سلوک است.
علاقه و تمایل شدیدی به حیوانات و نگهداری از آنها پیدا میکند. دست به آزار و اذیت حیوانات میزند و کشتن آنها ابایی ندارد.
او نگران هیکل و قیافه خود است و دوست دارد بدنی مناسب داشته باشد. او به شدت ورزش میکند و کم اشتها می شود و خود را  مورد سرزنش قرار میدهد.

[gap height=”20″]

نوجوان پرخاشگر


اگر تعجب کردید، بدونید شما نسبت به دوره نوجوانی فرزند خود آگاه نیستید و او را یک ربات می‌پنداشتید.

«لطفا او را یک انسان با نیازهای طبیعی در نظر بگیرید».


به نوجوان‌ا‌ت گوش ندهی کلاهت پس معرکه است!

[gap height=”20″]

نوجوان توانمند

[gap height=”20″]


اگر از سرزنش کردن و تنبیه کردن او جواب نگرفته اید. اگر امر و نهی او، او را فراری داده است. راهکارهای زیر را برای آموزش گوش دادن و رابطه محترمانه به او امتحان کنید و مهارت گوش دادن فعال را در خود تقویت کنید.


[gap height=”20″]

نوجوان بالنده

[gap height=”20″]

  1. با نوجوانان صادقانه و انعطاف پذیر سخن بگویید.

  2. جوری با آنها برخورد کنید که بدانند انسان هستند! به آنها نگاه کنید!

    قرار نیست دوست آنها باشید، شما پدر و مادر او هستید.اقتدار شما باید همیشه حفظ شود و به آنها برای اینکه رفتار مناسبی داشته باشند، باج ندهید.


  3. همه چیز دانی بس است! به آنها فقط برای درک آنها نه دادن اطلاعات به آنها گوش دهید.

  4. خب معلومه شما هیچوقت به یک هیولای طغیانگر اهمیت نمیدهید، به او ثابت کنید او یک هیولا نیست، با گوش دادن، به او اهمیت بدهید.

  5. در کارهای هیجان انگیز با او شریک شوید، با او به ورزشگاه بروید و او را در کنسرت هایی که دوس دارد همراهی کنید.

    نوجوانی دوره بالندگی


  6. بدون تحمیل نظر خود، در کنار او اهداف زندگی اش را مشخص کنید!

  7. او هم حق انتخاب دارد!

  8. کنترل بس است، او را آزاد بگذارید.

  9. مچ گیری نکنید! دستش را بگیرید.

کلام آخر: 

«به نوجوان خود اعتماد کنید، کلید رابطه با او، همین است».